måndag 8 februari 2021

Var sitter vattenlåset

Om du ska rensa avloppet i golvbrunnen så är det också en lätt sak att göra själv. I de flesta nya golvbrunnar sitter det en liten behållare som samlar upp. Jag hade nämligen tänkt rengöra det för jag tycker det luktar lite unket i vårt badrum på morgnarna. Vattenlåset är ofta ett p-lås av.


Den vägghängda toaletten ska monteras på väggen på ett sätt som gör att den håller för att en människa sitter på. Rengöra vattenlåset i tvättstället behöver du göra regelbundet. Skulle du råka spola ner något i tvättstället så kan du även testa att öppna.


Börja med att placera en hink under vattenlåset. Totalt består vattenlåset, den vita enheten, av ett 40-tal delar, rör, skruvanslutningar.


Var sitter vattenlåset

Om problemet inte går att lösa med vaskrensaren kan du testa att rengöra vattenlåset som sitter i röret under handfat eller diskho. Ibland behöver vattenlåset till handfatet rensas.


Om det sitter en propp i själva vattenlåset kan den frigöras med bit tjock ståltrå som böjs och används som ett rensband. Det är vattenlåset som sitter under kåpan som är nere vid golvet vi ska göra rent. Kopplingen kan se lite olika ut beroende på hur JM designat ditt badrum.


Var sitter vattenlåset

Sätt tillbaka vattenlåset i golvbrunnen och se till att den sitter ordentligt. Skulle vattenlåset inte vara korrekt tillbakamonterat kan avloppslukt att komma upp. Om problemen kvarstår, trots att du använt vaskrensare och rensat vattenlåset, så sitter stoppet längre ner i avloppet - gör en webbfelanmälan eller kontakta. Ta gärna ett foto på vattenlåset innan du börjar, så blir det lättare att sätta ihop det sedan.


Men vattenlåset sitter på en teleskopbit så man kan justera djupen gentemot avloppet i handfatet. Därmed kan man placera vattenlåset så långt bak. Detta beror nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Det går oftast lätt att fixa med en vaskrensare, en sugpropp som sitter på ett träskaft.


I JAFO 86:an sitter vattenlåset nertryckt i klämringen. Lyft i tvärslån för att få upp vattenlåset för rengöring. Lossa den mutter som sitter upptill på vattenlåset. Sedan kan du försiktigt vicka loss vattenlåset ur avloppet.


Jag tror att så länge inte stoppet sitter i vattenlåset, så är det föreningens ansvar. Nu skall man kanske också fundera på hur det har uppkommit.


Genom sin konstruktion är det ständigt vattenfyllt. När vattenlåset är rent skakar du ur vattnet och sätter tillbaka det i. Lossa skruven i vattenlåset och tag isär det och rengör. Om vattnet rinner undan sakta från handfatet beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Att åtgärda det är lättare än vad du tror.


Var sitter vattenlåset

Ställ en hink under vattenlåset. Skruva av locket som sitter underst på. För att rengöra fettfiltret behöver du ta loss filtret som sitter bakom ett.


Se till att trycka ner vattenlåset ordentligt på sin plats när du sätter. Sitter stoppet längre bort än vattenlåset kan man använda sig av ett rensband eller en rensvajer som man skickar in i röret för att ta sönder eller fiska upp. Den bästa metoden för att rengöra vattenlåset är att skruva isär.


Har man ett stopp som sitter längre ner i avloppet kan det vara läge att. En gummiring eller liknande kanske?


Om det bara är i vasken så kanske det sitter i vattenlåset ? Prova med att ta isär det och se efter. Tänk på att det forfarande finns vatten i vattenlåset. Disklådans silar och bottenventiler monteras i samband med vattenlåset på undersidan.


Skyddsplasten sitter fortfarande kvar. Börjar det rinna dåligt i diskmaskinen är det ofta vattenlåset som sitter under diskhon som kan vara problemet.


En del silar går att lyfta upp, medan andra sitter fastsatta med skruvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.