tisdag 24 december 2019

Mölja

Det kan sägas återspegla innehållet i vårt program som du. I Folkets Hus serveras Möljan. Här blir det " mölja " pölsa och potatis. Full fart på musiken på byn.


Allt krångel som över huvudtaget kan tänkas uppstå. Att " mölja " till det= Att krångla till det alldeles i onödan.

Möljböx"= En person som krånglar till. Fisken kokas då oftast med salt, peppar och lagerblad tillsammans med rommen och torsklevern.


Saaristolais Viipurilainen ruoka- ja ilta- ravintola Helsingin Hietalahdessa. Mölja — 5— Mörsnipa Mölja, tr. Mönja kan avse följande: Blyoxider – kemiska föreningar av bly och syre (oxygen) i flera former. All ting fräter tiden och öder å mölljar i glömsko.


Söderbärke mölja n, Söderbärke, Sweden. Norges attityd till sina mattraditioner har förändrats radikalt de senaste åren.

Idag satsar man stort på lokal mat och firar gärna vad som är typiskt norskt. Uppgiften för veckan var kristallklar, projektledaren hade gjort mer än klart vad som förväntades av mig. Jag skulle prestera fler dokument, intervjua fler. Stuga i pittoresk gårdsmiljö ett stenkast från fiskehamn och båtbrygga.


Man får mölja på, säger Markku. En vecka senare smäller de sista salvorna i Käppalaverket. Laddmängden ligger på 1–kilo dynamit per hål. Ordet har skiftande betydelser i olika delar av landet.


Det kan mena allt från dopp i grytan till haschpårökt. Oftast syftar ordet på en röra av något. De här tillbehören är superenkla att göra och passar perfekt till många typer av grillad lax.


Gör gärna flera olika så kan var och en. Hej efter 17år med olika suvar (endast 4wd) så är jag sugen på att byta. Men vill ha en vettig bil med komfort och bra totalekonomi. Bodabygden - Boda Hembygdsförenings hemsida med evenemangstips, sevärdheter och information om bygden både nu och då.


Här fanns möjlighet att få prova på skytte på älgbana, få information. Pedagogisk genomgång (23:min) där Björn Andersson (lärare) berättar om Palestinakonflikten - dess historia och idag.

Centrala Lundby mot väster med Hjalmar Brantingsgatan diagonalt över bilden. Konflikten mellan israeler och palestinier handlar i grunden om två folk som gör anspråk på samma landområden. Sluring är en gammal nordisk maträtt som lagades på enklast möjliga sätt direkt i grytan eller stekpannan. Den var vanlig bland skogsarbetare, kolare, rallare.


En stor GT-vagn med Vi fronten, byggd för att mölja fram i högt tempo på motorvägen. Porsche 9var nog lika fel när den planerades under oljekrisåren på. Jag roade mig med att googla på " mölja " och hittade mängder av betydelser i helt olika sammanhang.


Säkert är mölja i betydelsen prokrastinera ett dialektalt. Det finns knappast någon annan konflikt som är svårare att beskriva än den israeliska-palestinska. Så fort man försöker formulera sig beträder man minerad mark. PRO den omtyckta maträtten ” mölja.


Israel, trots omfattande protester från palestinierna som bodde i området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.