fredag 13 juli 2018

Ek fridlyst

Fråga Kort fråga: Om man har ek på tomten kan man hugga ned den eller måste man ha tillstånd. Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor.


Dvs det blir bara mossa kvar snart. En art kan vara fridlyst i hela landet, ett län, eller i delar av ett län.

För närvarande är cirka 3arter fridlysta i hela. För att fälla en fridlyst art krävs dispens från länsstyrelsen.


Om en ek är mycket gammal kan den hysa så höga värden att genom att fälla går stora. Blåsippan är fridlyst i hela landet, men på olika sätt. Vi har en för stor ek på vår villatomt.


Däremot är avarönn och norskoxel fridlysta träd i hela Sverige och idegran är fridlyst i vissa län, bland dem. Som rubriken lyder, så undrar jag om man får det?

Fynda allt från elektronik till automation på vår hemsida. Ek förekommer som skogsträd i Götaland och södra Svealand. Eken har en ganska yvig "krona". I norra delarna av landet växer ek i allmänhet bara i gynnsamma lägen eller plantera till exempel.


Nej, eken är inte en fridlyst art i Sverige enligt Naturvårdsverket. Kalmar läns museum är ett museum med hela Kalmar län som arbetsfält. Genom en 145-årig verksamhet med insamling och kunskapsuppbyggnad kring vår kulturhistoria.


Populära frågor i Frågelådan om ek. Det din ek förmodligen har fått är mjöldagg, en mycket vanlig svamsjukdom som det är gott om ett år som detta.


Däremot kan länsstyrelsen i respektive län utfärda särskilda fridlysningar för. Många träd och buskar får. Ekbeståndet i Europa drabbas av sjukdom och industrin är oroad att markägarna ska tröttna på eken som skogsträd. Dessa utgörs av olika naturelement som t ex tallar, ekar, raukar och flyttblock.


Bladen börjar bli gråa och vita och den börjar tappa blad redan nu (tidig juli). Jag har inte tittat närmare på bladen än.


Idag är vissa ekar utsedda till naturminnen och det blir en form av fridlysning.

Falbygdens museum i Falköping är ett historiskt –arkeologiskt museum som berättar om Falbygdens spännande historia. Samlingarna består främst av arkeologiska. Den är en nedbrytarsvamp och svag parasitsvamp på gamla ekar.


Det råder tveksamhet kring möjligheten att fälla ekar på egen tomt men vi reder gärna ut vad. Generellt är inte ek fridlyst även om vissa enstaka större. Kristianstadsbladet är bäst i inloggat läge - som inloggad prenumerant har du obegränsad tillgång till allt innehåll.


I Sverige finns två arter av ek, Skogsek och Bergek. Ek är ett mycket hårt och starkt material och trädet var fridlyst under stormaktstiden på grund av sin. Detaljplanen i vårt område skyddar inte trä dvs jag behöver inte söka marklov för att fälla.


Har en Ek på min tomt som jag vill fälla. Jag vet för min sambo försökte innan han dog att få den flerhundraåriga ek fridlyst, som är närmast vår tomt. En skyddad ek skulle fällas för att göra större plats för det första Svanenmärkta flerbostadshuset.


Men byggföretaget fick tänka om. Hasselmusen är fridlyst i hela landet. Två gånger har kommunekolog Cathrine Ek besökt ängen vid Beddingestrand på jakt efter hedblomster.


Fridlyst blomma kan stoppa nya radhus. Däremot växer inte mistlar på ek (Quercus robur) i vårt land. Om en art är fridlyst får du inte plocka, samla in eller skada växten eller djuret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.