tisdag 7 februari 2017

Bearnaisesås utan smör

En klassisk bearnaisesås – helt utan smör, men minst lika god! Krämig och god med smak av smör, vinäger och dragon samt persilja och schalottenlök.


Passar till fest och gott till kött som oxfilé. Kall bearnaisesås är ett tips för alla er som tycker det är krångligt att göra en bearnaisesås med smör och reduktion.


Här ska inget smör värmas eller ägg.

Hemlagad bearnaisesås är en ren njutning med sin karaktäristiska och fylliga smak av smör och dragon. Bjud bearnaise till stekt kött, fisk eller varma grönsaker. Hemslagen bea är svårslagen och inte särskilt avancerat.


Tänk bara på att ta det lugnt med smöret i början och vispa såsen ordentligt. Recept på bearnaisesås som blir ljuvligt god. Denna bearnaisesås är lätt att lyckas med och fantastiskt god. Koka utan lock tills ca msk återstår.


Börja med att koka ihop en reduktion.

Finhacka bananschalottenlöken och lägg i en kall kastrull med smör. Fräs utan att löken tar färg. Om du bara följer receptet så är bearnaisesås inte särskilt svår att. Jag kollar att smöret inte är för varmt genom att se om jag kan stoppa ner toppen.


Kockarnas knep med klariferiat smör till. Man har haft i så mycket smör som det bara går i produkterna utan att de förlorar. Hemmagjord kall bearnaisesås. Vispa ner smöret i såsen under ständig och kraftig vispning.


Bearnaisesås är ett perfekt tillbehör till grillat och kött. Klassisk bearnaisesås som är underbart god. Smör är ett måste i bearnaisesås, tycker jag.


Ingen vits att mecka med att göra egen utan margarin. Men det är väl en smaksak. En äkta béarnaisesås innehåller dragon och äkta smör. Här har du ett enkelt recept!


Smält smöret på svag värme i en kastrull på spisen, håll varmt. Eftersom riktig bearnaisesås kräver mycket smör tycker jag ibland att den.

Det innebär att alla foton tillhör Landleys kök och ej får användas utan. Vi fick en hemläxa på utbildningen där vi skulle undersöka två produkter med mins två E-nummer i och jag valde bland annat en pulverbearnaisesås.


Alla recept är utan mjölk, ägg, soja. Det kan kännas frestande att liva upp torsken med en gräddig vinsås eller oxfilén med en smörig bearnaisesås. Ja på frågan om man kan göra Bea utan smör så är svaret ja 🙂 Den du köper i affären och får på pizzerior är gjord på ”såsbas”. Den blir allra godast när man gör den själv och det är enklare än.


På sjuttiotalet när jag började min yrkesbana som kock. Tricket med min bearnaisesås är att inte smälta smöret, vilket medför att den inte kommer spricka. Se till att vattnet i den större kastrullen är varm, utan att koka.


Låt sjuda på låg värme utan lock, ca minuter. Ställ kastrullen i ett vattenbad och tillsätt. När man häller ned det skirade smöret och får. På så sätt behöver man inte slänga alla ingredienser utan.


Om man får bearnaisesås över kan. Till en klassisk bearnaisesås behöver man smör och äggulor. För att det ska få kallas bearnaisesås ska man även ha med schalottenlök. Enligt Benjaminsson får inte en bearnaisesås vara för rinnig utan den skall vara tjock och krämig i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.